Enklere å bygge om og leie ut egen bolig fra nyttår

- I dag er det vanskelig og ofte svært kostnadskrevende å oppfylle alle krav når man vil bygge om eller leie ut deler av egen bolig. Nå blir det enklere for familier som vil gjøre om en kjeller til kjellerstue, et loft til arbeidsrom eller utleie.

Sist endret 03.12.2015
arkitekttegning_passer_blyant_620.jpg
Skal du bygge om boligen din? Fra 1.1.2016 lempes de tekniske kravene.

Denne artikkelen ble publisert for en tid tilbake. Vi har tatt vare på den fordi den kan vise nyttig innhold, men merk at innholdet kan være mangelfullt eller ikke oppdatert i henhold til dagens regelverk.

Det sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

De nye reglene som gjør det enklere og billigere å tilpasse boligen sin til utleie eller egne behov, gjelder fra 1. januar 2016.

Konkret gis det nå unntak fra flere tekniske krav når boligeier for eksempel søker å gjøre om kjeller til stue eller at en bod gjøres om til soverom innenfor en boenhet.

- Før stilte man samme tekniske krav til en slik omgjøring som man har stilt til helt nye boliger. Da blir det ikke bare dyrt, men noen ganger helt umulig, sier Sanner.

Endringene som nå innføres betyr i praksis at du som boligeier ikke trenger å oppfylle alle tekniske krav til blant annet energi, tilgjengelighet, radon og dagslys når du søker om bruksendring.

- Vi beholder dagens krav til sikkerhet, men vi skal ikke lenger blande oss opp i om det er høyt nok under taket, om utsikten er god nok eller om planløsningen gjør det vanskelig å møblere en kjeller som du vil bruke som stue, sier Sanner.

Forenklingene vil kunne gi flere utleieboliger, noe som også vil gjøre det lettere for studenter og andre å finne et sted å bo.

Her er de tekniske kravene det lempes på

  • Ikke minstekrav til størrelse på bod og oppbevaringsplass. Det gjelder kun et generelt krav om at boenhet skal ha tilstrekkelig plass for oppbevaring.
  • Krav til romhøyde reduseres fra 2,2 meter til 2,0 meter. Deler av rom kan ha skrå himling med lavere romhøyde.
  • Ikke krav til spesielle energibestemmelser bortsett fra et generelt krav om å tilrettelegge for forsvarlig energibruk.
  • Lufting med vindu/lufteventiler anses som tilstrekkelig ventilasjon.
  • Ikke krav til trinnfri adkomst, dimensjonering for rullestol, passasjebredder og sideplass ved dør.
  • Ikke krav til radonsperre og tilrettelegging av tiltak i grunnen. Kravet om minimum radonkonsentrasjon i inneluften lempes ikke.
  • Ikke krav til tilfredsstillende utsyn.
  • Ikke krav til at arealet skal ha planløsning som gjør det lett å orientere seg.
  • Ikke krav til at toalett og bad skal være tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne - det vil si være tilgjengelig utformet.
  • Vindu som tilfredsstiller krav til rømningsvei anses som tilstrekkelig dagslys