Populært med pergola

En tradisjonell pergola kan du i utgangspunktet bygge uten å søke. Vil du sikre deg mot regnbyger og legge tak på pergolaen, kan det hende du må søke tillatelse til det hos kommunen.

Sist endret 19.04.2023
Pergola.jpg
En pergola i hagen er koselig om sommeren. Men må du søke før du bygger den? Foto: Mostphotos

Det nærmer seg sommer og tid for å pynte på hagen. Tradisjonelt var en pergola et byggverk med åpne tak og vegger, som skulle bli overgrodd av slyngplanter.

– Følger du oppskriften med å sette opp noen enkle stolper som overbygges med bjelker med mellomrom imellom, bygger du en god, gammeldags pergola. Det vi ser, er at mange legger tak over pergolaen eller setter inn skyvbare levegger. Da må du passe på at du bygger lovlig, advarer direktør Per-Arne Horne i Direktoratet for byggkvalitet.

 

Pergola-i-hagen.jpg

 

Hvis det monteres tak på pergolaen, skal arealet regnes med i bebygd areal. Da må du gjøre deg kjent med hvor mye som er tillatt å bygge på eiendommen din. Dette gjelder også om taket består av skyvbare lameller.

– Om du kan bygge en slik pergola uten å søke, vil avhenge av alt fra utnyttelsesgraden på tomten til bestemmelser i reguleringsplaner for området der du bor. Det kan også ha noe å si om pergolaen bygges inntil huset eller frittliggende.

Mitt råd er alltid at er du i tvil, spør kommunen om byggeprosjektet ditt er søknadspliktig, sier Per-Arne Horne.

Må du søke?

Disse veilederne kan være til hjelp for de som skal bygge pergola: