Sjekk om du kan bygge terrasse uten å søke

Planlegger du å bygge terrasse eller platting? Prøv veiviseren vår for å finne ut om du kan bygge uten å nabovarsel og sende byggesøknad til kommunen.

Sist endret 20.04.2018

I veiviseren får du blant annet spørsmål om eiendommen din og størrelsen på terrassen du planlegger å bygge. Dette gir deg svar på om du kan bygge en terrasse eller platting på eiendommen din uten å søke.

Klikk her for å finne ut om du kan bygge terrasse uten å søke

Eksempler på noe som kan hindre deg i å bygge det du ønsker er:

Begrensninger for eiendommen din

Det kan være begrensninger for hva du har lov til å gjøre på eiendommen din i kommunale dokumenter som reguleringsplan, kommuneplanens arealdel og kommunale vedtekter.
Her kan det finnes begrensninger på:

  • hva du har lov til å bygge
  • hvor du har lov til å bygge
  • hvor stort du har lov til å bygge

Hvor høy blir terrassen over bakken

Det er ulike regler for terrassen som er lavere eller høyere enn 0,5 meter over bakken:

  • Blir hele terrassen eller plattingen lavere enn 0,5 meter over bakken? Da kan du bygge uten å søke så lenge kommunens planer ikke setter begrensninger. Du kan plassere terrassen helt inntil nabogrensa.
  • Er hele terrassegulvet lavere enn 0,5 meter over bakken, men skal den ha rekkverk? Da må du kontakte kommunen for å høre om du likevel må søke.
  • Skal du bygge en terrasse hvor terrassegulvet er høyere enn 0,5 meter over bakken? Da regnes terrassen i de fleste tilfeller med i det bebygde arealet på eiendommen. Du må derfor passe på at terrassen ikke blir større enn det du har lov til å bygge på eiendommen din.

Slipper du å søke?

Husk å melde fra til kommunen når terrassen er ferdig. Meldingsskjema finner du her.

Hva er en terrasse?

En terrasse eller platting er en utendørs gulvkonstruksjon på bakken, ofte med trapp til terrenget.