Kapittel 9 stiller kvalifikasjonskrav til foretak som søker om sentral godkjenning og erklærer ansvarsrett, jf. pbl. kap.22 og 23. Kravene retter seg mot foretakets organisasjon, kvalitetssikring for ivaretakelse av plan- og bygningslovgivningen og de samlede kvalifikasjoner i foretaket.
Det er i hovedsak sammenfallende krav til utdanning og praksis ved erklæring om ansvarsrett og søknad om sentral godkjenning.
Krav til kvalitetssikring er derimot forskjellige. Kvalitetssikringsrutiner skal bidra til å levere riktig kvalitet og redusere behovet for feilretting. Krav til kvalitetssikring for foretak som påtar seg ansvarsrett er rettet mot gjennomføringen av tiltaket og skal sikre at arbeidet er i samsvar med regler og byggetillatelse, samt at riktig kompetanse er brukt. Krav til sentral godkjenning er mer generelle for å sikre at foretaket setter kvalitetssikringen i system og kan tilpasse kvalitetssikringsrutinene til gjennomføring av de enkelte byggesaker.
§ 9-1. Generelle krav
Foretak som erklærer ansvarsrett for oppgaver som ansvarlig søker, prosjekterende, utførende eller kontrollerende i tiltak som krever ansvarsrett, skal ha gjennomføringsevne for oppgaver som er omfattet av ansvarsretten, og oppfylle forskriftens krav til kvalitetssikringsrutiner og kvalifikasjoner.
Sentral godkjenning for ansvarsrett er frivillig. Det er ikke tillatt å stille vilkår om sentral godkjenning ved offentlige anskaffelser, eller for å få tillatelser etter plan- og bygningsloven eller annet regelverk.
Foretak som søker sentral godkjenning, skal ha en organisasjon med gjennomføringsevne for oppgaver som er omfattet av godkjenningsområdet, og oppfylle forskriftens krav til kvalitetssikringsrutiner og kvalifikasjoner.
Endringshistorikk § 9-1
- 01.12.18 Veiledningen endret i samsvar med forskriftsendring Se forskrift og veiledning før denne endringen (pdf)
- 01.01.16 Veiledning endret som følge av forskriftsendring.
- 01.07.15 Lagt inn oppdaterte lovhenvisninger i veiledningen.
- 01.04.14 Endring i veiledning til fjerde ledd om gebyrlegging ved tildeling av ansvarsrett. Se veiledningsteksten før denne endringen (pdf)
- 01.04.13 Redaksjonell endring i veiledning til fjerde ledd. Se veiledningsteksten før denne endringen (pdf)
- 15.02.13 Endring av veiledning til tredje ledd som følge av forskriftsendring som presiserer at sentral godkjenning er frivillig for kontrollerende. Redaksjonelle endringer. Se veiledningsteksten før denne endringen (pdf)
- 01.01.13 Endring av veiledning til femte ledd og veiledning til nytt sjette ledd som følge av forskriftsendring. Redaksjonelle endringer.
- 01.07.12 Endring i veiledning til fjerde ledd som følge av at obligatorisk sentral godkjenning for kontrollforetak er utsatt.
- 01.01.12 Veiledning endret i samsvar med forskriftsendring om enhetlig begrepsbruk (kompetanse erstattet med kvalifikasjoner). Se veiledningsteksten før denne endringen (pdf)
- 01.07.11 Ingress lagt inn. Se veiledningsteksten før denne endringen (pdf)
§ 9-2. Krav til foretak
Foretak, etater og andre offentlige organer kan erklære ansvarsrett i byggesak og søke om sentral godkjenning for ansvarsrett.
Foretak skal være registrert i Foretaksregisteret eller Enhetsregisteret. Foretak fra annen EØS-stat eller land omfattet av WTO-avtalen som ikke er registrert i Foretaksregisteret eller Enhetsregisteret, må være registrert i tilsvarende foretaksregister eller bransjeregister i annen EØS-stat.
Kravene i første og annet ledd gjelder ikke for selvbygger etter § 6-8.
Endringshistorikk § 9-2
- 01.12.18 Veiledningen endret i samsvar med forskriftsendring Se forskrift og veiledning før endringen (pdf)
- 01.01.16 Veiledning endret som følge av forskriftsendring. Se veiledningsteksten før denne endringen (pdf)
- 01.07.11 Ingress lagt inn.
§ 9-3. Fastsettelse av tiltaksklasser
Oppgaver knyttet til tiltak skal inndeles i tiltaksklasse 1, 2 eller 3 innenfor ett eller flere fagområder basert på kompleksitet, vanskelighetsgrad og mulige konsekvenser mangler og feil kan få for helse, miljø og sikkerhet.
Oppgaver knyttet til tiltaket kan plasseres i ulik tiltaksklasse for den enkelte funksjon og fagområde. Kommunen godkjenner tiltaksklasser etter forslag fra ansvarlig søker.
Endringshistorikk § 9-3
- 01.01.16 Veiledning til andre ledd endret som følge av endringer i regelverket. Se veiledningsteksten før denne endringen (pdf)
- 01.07.11 Ingress lagt inn.
§ 9-4. Oppdeling i tiltaksklasser
Tiltaksklasse 1 omfatter, uavhengig av funksjon og fagområde, tiltak eller oppgaver av liten kompleksitet og vanskelighetsgrad, og der mangler eller feil ved tiltaket fører til mindre konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet.
Tiltaksklasse 2 omfatter, uavhengig av funksjon og fagområde, tiltak eller oppgaver av
a) liten kompleksitet og vanskelighetsgrad, men der mangler eller feil kan føre til middels til store konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet, eller
b) middels kompleksitet og vanskelighetsgrad, men der mangler eller feil kan føre til små til middels konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet.
Tiltaksklasse 3 omfatter, uavhengig av funksjon og fagområde, tiltak eller oppgaver av
a) middels kompleksitet og vanskelighetsgrad, men der mangler eller feil kan føre til store konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet, eller
b) stor kompleksitet og vanskelighetsgrad.
Endringshistorikk § 9-4
- 04.06.21 Tabell om tiltaksklasseplassering i innledning til veiledning til bestemmelsen tatt ut. Veiledning til tredje ledd om krav til bruk av alternativ analyse for prosjektering i tiltaksklasse 3 tatt ut. Se veiledningsteksten før denne endringen (pdf)
- 21.10.16 Presisering av inndelingen i tiltaksklasser for utførelse av tømrerarbeider og montering av trekonstruksjoner.
- 01.04.14 Presisering av veiledning til tiltaksklasser for arkitektur i tabell 2. Se veiledningsteksten før denne endringen (pdf)
- 15.02.13 Lagt inn fagområdet Brannalarm, nødlys og ledesystem i tabell 2. Se veiledningsteksten før denne endringen (pdf)
- 01.01.12 Presisering i veiledning om tiltaksklasseplassering for brannkonsept. Se veiledningsteksten før denne endringen (pdf)
- 01.07.11 Ingress lagt inn. Endringer foretatt i Tabell 2 (prosjektering av miljøsanering) og Tabell 3 (utførelse av riving og miljøsanering) i samsvar med § 13-5. Endringer foretatt i Tabell 2 (prosjektering av bygningsfysikk). Se veiledningsteksten før denne endringen (pdf)
- 04.04.11 Overskrift i Tabell 2 rettet opp slik at det står tiltaksklasse 1, 2 og 3.