Oppdatering av veiledning til byggereglene

Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) har vedtatt endringer i byggesaksforskriften og byggteknisk forskrift som trer i kraft 1. januar 2012. Direktoratet for byggkvalitet har oppdatert veiledningene til byggereglene i henhold til forskriftsendringene.

Sist endret 31.12.2011

Denne artikkelen ble publisert for en tid tilbake. Vi har tatt vare på den fordi den kan vise nyttig innhold, men merk at innholdet kan være mangelfullt eller ikke oppdatert i henhold til dagens regelverk.

Hensikten med de fleste justeringene i veiledningen er å tydeliggjøre forskriftstekster som har skapt tolkningstvil og utilsiktede praktiske utfordringer. Kravsnivået er lempet på noen avgrensede områder. Justeringene gjelder i hovedsak krav til universell utforming.

TEK10 § 8-6. Gangatkomst til byggverk

Det er lempet på kravet og presisert at krav til både trinnfrihet og stigning unntas dersom terrenget er for bratt.

TEK10 § 12-2. Krav om tilgjengelig boenhet

Tilgjengelighetskravet for boenheter over flere plan i bygninger med heis er lempet ved at det kun kreves tilgjengelighet til inngangsplanet, tilsvarende småhus med en boenhet. Det er videre gitt en unntaksbestemmelse fra krav om tilgjengelig boenhet der det er gitt unntak for gangatkomst i bratt terreng.

TEK10 § 12-9. Bad og toalett

Det er presisert at det kun er ett toalett i hver etasje i arbeidsbygning som skal ha universell utforming.

TEK10 § 12-10. Bod og oppbevaringsplass

Det er presisert at innvendig oppbevaringsplass eller bod, som kommer i tillegg til oppbevaringsplass for mat og klær, skal plasseres internt i bygningen (og må altså ikke ligge i boenheten). Det er også tatt inn en lemping av krav til størrelse på bod for 1-roms leiligheter.

TEK10 § 13-4. Termisk inneklima

Det er tatt inn en bestemmelse om at rom for varig opphold skal ha minst ett åpningsbart vindu mot det fri.

Mindre endringer

I tillegg er det foretatt andre mindre endringer i byggteknisk forskrift og i veiledningen for å rette opp feil og bedre forståeligheten av bestemmelser, eksempelvis når det gjelder krav til trapp, rekkverk, ventilasjon og løfteinnretning.