Vedlegg 1 Energikravene i TEK10 kap. 14
I Norge har energikvalitetene til bygninger vært regulert i mange år. Tidligere omfattet de tallfestede energibestemmelsene kun varmeisolering av bygningskroppen (klimaskjermen). I dag er kravene skjerpet og regulerer en rekke forhold som påvirker bygningens totale energibehov.
Det er relativt nytt at også byggets energiforsyning reguleres. Hovedregelen er at bygget skal tilrettelegges slik at romoppvarming, inkludert oppvarming av ventilasjonsluft og tappevann (varmtvann), kan foregå med annen energiforsyning enn direktevirkende elektrisitet og/eller fossile brensler (olje, gass og parafin) hos sluttbruker.
I 2007 ble det foretatt en større skjerping av energikravene i byggteknisk forskrift (TEK10) som blant annet innebar høyere isolasjonsstandard , tettere bygg og bedre vinduer. Disse kravene hadde en overgangsperiode frem til 1. august 2009.
Energikravene i TEK10 ble også revidert i 2010 med noen mindre endringer med overgangsperiode frem til 1. juli 2011.
Det er etablert to alternative og likeverdige metoder for å dokumentere oppfyllelse av krav til energieffektivitet. Disse presenteres nedenunder.
Energitiltaksmetoden
Krav til energieffektivitet oppfylles dersom det kan vises at alle tiltakene listet i tabellen under er prosjektert og/eller utført.
Energitiltak i TEK10 § 14-3
-
Samlet glass-, vindus- og dørareal: maksimalt 20 % av bygningens oppvarmede BRA
-
U-verdi yttervegg: 0,18 W/m²K
-
U-verdi tak: 0,13 W/m²K
-
U-verdi gulv på grunn og mot det fri: 0,15 W/m²K
-
U-verdi glass/vindu/dør: 1,2 W/m²K
-
Normalisert kuldebroverdi
-
0,03 W/m²(BRA)K for småhus
-
0,06 W/m²(BRA)K for øvrige bygninger
-
-
Lufttetthet:
-
2,5 luftvekslinger per time ved 50 Pa trykkforskjell for småhus
-
1,5 luftvekslinger per time ved 50 Pa trykkforskjell for øvrige bygninger
-
-
Boligbygning: Gjenvinning av 70 % av varmen i ventilasjonsluften
-
Øvrige bygninger: Gjenvinning av 80% av varmen i ventilasjonsluften
-
SFP faktor
-
2,5kW/(m³/s) for boligbygning
-
2,0 kW/(m³/s) for øvrige bygninger
-
-
Tiltak som eliminerer bygningens behov for lokalkjøling
-
Natt- og helgesenking av innetemperatur
Energitiltak kan fravikes etter nærmere regler.
Energirammer
Det andre alternativet for å dokumentere oppfyllelse av energikravene i TEK10 § 14-2, er å gjennomføre en kontrollberegning som viser at samlet netto energibehov ikke overskrider fastsatt energiramme, angitt i kWh/m² oppvarmet BRA per år. Alle energiposter skal inngå i kontrollberegningen. Kontrollberegningen skal foregå etter regler fastsatt i NS 3031.
Det skal benyttes faste og standardiserte verdier for bruksavhengige data som innetemperaturer, driftstider, internvarmetilskudd, energibehov til varmtvann, belysning og elektrisk utstyr, samt klimadata for Oslo (landsgjennomsnitt). Verdiene finnes i NS 3031. Ved beregning av netto energibehov tas det ikke hensyn til systemvirkningsgrader og varme- eller kjølefaktorer for varme- og kjøleanlegg.
Energirammer i TEK10 § 14-4 (kWh pr m² oppvarmet BRA per år):
-
Småhus: 120 + 1600/oppvarmet BRA
-
Boligblokk: 115
-
Barnehage: 140
-
Kontorbygg: 150
-
Skolebygg: 120
-
Universitet/Høyskole: 160
-
Sykehus: 300 (335)
-
Sykehjem: 215 (250)
-
Hoteller: 220
-
Idrettsbygg: 170
-
Forretningsbygg: 210
-
Kulturbygg: 165
-
Lett industri/verksteder: 175 (190)
Tallene i parentes gjelder for arealer der varmegjenvinning av ventilasjonsluft medfører risiko for spredning av forurensning/smitte. En bygning vil kunne bestå av arealer med ulike bruksfunksjoner. Eksempelvis er det vanlig at nye forretningsbygg inneholder både kontorarealer og leiligheter, samt kanskje også lokaler for ulike typer helsetjenester m.m. Dette er virksomheter med ulike driftsbetingelser, og med ulike energirammer. I slike bygninger gjelder rammekravene for bygningskategoriene tilsvarende for de respektive arealene. Det vil derfor være naturlig å beregne de ulike bruksfunksjonene som separate energisoner etter regler gitt i NS 3031.
Bygningskategorier som faller utenfor de 13 definerte kategoriene i forskriften dokumenteres som for den bygningskategorien som ligner mest på den aktuelle bygningen, eller etter energitiltaksmodellen.
Minstekrav
Minstekravene i forskriftens TEK10 § 14-5 er absolutte. Det gis ikke anledning til å gjøre det dårligere enn minstekravene, uansett bruk av omfordeling mellom energitiltak eller ved beregning av byggets netto energibehov.
Minstekravene regulerer også:
-
fritidsboliger mellom 50 m² og 150 m 2 . For fritidsboliger over 150 m² gjelder samme energikrav som til småhus. Fritidsboliger under 50 m² BRA er unntatt energikravene. U-verdiene gjelder som gjennomsnitt for de ulike bygningsdelene.
-
bygninger med oppvarmet BRA under 30 m²
Minstekrav (bygning) i TEK10 § 14-5 første ledd
-
U-verdi yttervegg: 0,22 W/m²K
-
U-verdi tak: 0,18 W/m²K
-
U-verdi gulv på grunn og mot det fri: 0,18 W/m²K
-
U-verdi glass/vindu/dør: 1,6 W/m²K
-
Lufttetthet: 3,0 luftvekslinger per time ved 50 Pa trykkforskjell
Krav til rørisolasjon som minstekrav ble tatt inn i TEK10.
Det er også tilkommet to nye minstekrav for alle bygningstyper utenom småhus. Det ene setter et maksimumskrav til glassareal multiplisert med U-verdi. Det andre setter krav til solfaktor i glassarealet i solbelastet fasade, i den hensikt å unngå overoppheting og kjølebehov.
Energiforsyning
I TEK10 § 14-7 settes krav om at bygning skal tilrettelegges for at cirka halvparten, og minimum 40 prosent, av energibehovet til varmtvann og romoppvarming (inkludert oppvarming av ventilasjonsluft) kan dekkes av annen energiforsyning enn direktevirkende elektrisitet (panelovn, elektrokjel) og/eller fossile brensler hos sluttbruker (olje, gass og parafin). Kravet er satt til 60 % for bygninger over 500 m 2
Typiske løsninger som kan brukes til å oppfylle kravet vil være fjernvarme, nærvarme, alle typer varmepumper, solfanger, biokjeler, biopelletskamin eller vedovn.
For boligbygninger kan ovennevnte krav fravikes der
-
hovedkravet fører til merkostnader over bygget livsløp. Dette betyr at det gis mulighet til å regne på privatøkonomisk lønnsomhet over byggets livsløp gjennom å regne ut nåverdi for investering i ulike aktuelle varmesystem. En formel for nåverdibetraktninger er gitt i veiledningen til forskriften. Ved gjentatt påvist negativ nåverdi for ulike alternativer til elektrisitet og/eller fossil oppvarming kan hovedkravet til energiforsyning fravikes.
-
bygningens samlede varmebehov er under 15000 kWh/ år
Dersom hovedkravet til energiforsyning fravikes, skal boligenheter over 50 m² likevel ha skorstein og lukket ildsted for bruk av biobrensel, for eksempel vedovn eller biopelletskamin. En kan se bort fra dette tilleggskravet dersom bygningen tilfredsstiller passivhusnivå.
Fjernvarme
Der det gjennom planbestemmelser er gitt tilknytningsplikt, skal bygget, uansett andre energiløsninger, ha varmesystem som kan nytte fjernvarme.