Skal du pusse opp badet? Tenk energismart

Om du likevel skal pusse opp badet kan du spare mange penger og øke komforten dersom du samtidig gjør store og små energiløsninger. Vi gir fem tips til hvordan du kan tenke energismart før du setter i gang med oppussingen.

Sist endret 23.05.2018

1. Styr lys, varme og ventilasjon

Bad og våtrom brukes relativt lite i løpet av et døgn, og det kan være lurt å styre lys og ventilasjon ved tilstedeværelsessensor. Da slukkes lys og ventilasjon skrus av automatisk.

Og når du først har en elektriker hos deg, kan du vurdere om du skal montere et sentralt styringssystem for boligens tekniske anlegg (lys, varme, ventilasjon, solavskjerming og lignende). Da kan du enkelt styre kun det enkelte rommet, eller hele huset. Et sentralt styringssystem reduserer energiforbruket og øker boligens verdi, samtidig som det sikrer godt inneklima og komfort.

Strekker ikke budsjettet til for å montere systemet nå, koster det svært lite å tilrettelegge for senere å kunne installere uten å måtte bygge om.

Les mer om sentrale styringssystemer på Enovas nettsider.

Vil du vite mer om styring, eller skal du skifte elektrisk utstyr eller anlegg? Se våre tips her.

2. Velg riktig belysning

Skal du skifte belysning er det smart å velge en energieffektiv løsning. Det reduserer energiforbruket og gir jevn og behagelig lysfordeling. LED-lys gir godt lys og kan kutte energiforbruket til belysning med opptil 80 %. Husk å bruke en profesjonell elektriker til å montere belysningen.

3. Spar på vannet og få lavere strømregning

Bad og dusj er de tappestedene med høyest varmtvannsforbruk. Du kan spare så mye som en fjerdedel av strømregningen din om du skifter til sparedusj eller monterer sparedyse. Termostatarmaturer gir best komfort og lavest forbruk av energi og vann.

4. Skal du bytte varmtvannstank – velg en kombi-bereder

Skal du skifte varmtvannsbereder er det ikke en stor merkostnad å velge en løsning hvor varmtvannsbereder kan levere varmt tappevann og varmtvann til et vannbårent oppvarmingssystem. En slik bereder sparer elektrisitet, fordi den utnytter boligens oppvarmingskilde bedre ved at den også brukes til tappevann.

Du vil også spare plass ved å installere en kombinert bereder fordi du slipper akkumuleringstank til varmepumpe eller solvarme.

5. Velg beste energimerke på alt utstyr

Du bør velge beste energimerke på alt utstyr til huset, spesielt vaskemaskin og tørketrommel. Det er stor forskjell på energikvaliteten på produktene, og kjøper du utstyr med god kvalitet kan det vare 15 til 20 år. Oppgraderer du utstyr med energimerke B til A++ sparer du 50 % energi på teknisk utstyr.