vann drypper fra tak til takrenne
Foto: Hilde Roaldsnes

Gjør boligen godt rustet for framtidens klima

Klimaet endrer seg og vi må forvente mer ekstremvær i årene som kommer. Ifølge Meteorologisk institutt er det 20 prosent mer nedbør i dag enn på begynnelsen av forrige århundre. Alt tyder på at denne kraftige økningen fortsetter. Spørsmålet er om boligen din er klar for et varmere, våtere og villere vær. Noen enkle grep kan gjøre huset ditt bedre rustet mot vær og vind, og spare deg for store utgifter i framtiden.
Sist endret 10.01.2023

Velg materialer som passer til klimaet der du bor

Med klimaendringene vil det regne mer og oftere. Dette betyr at eksisterende boliger må tåle mer enn i dag. Når du skal gjøre utvendige endringer på taket, kledningen eller grunnmuren, eller bytte vinduer og dører, er det lurt å finne værbestandige produkter og sørge for en god utførelse av arbeidet.

For å finne produktene og materialene som passer for huset ditt og værforholdene der du bor, bør du snakke med fagfolk eller din lokale byggevareforhandler. De kan hjelpe deg med tips og råd slik at huset ditt får en regnfrakk som tåler klimaendringene.

 

Sjekk at regnfrakken er hel

For at huset skal holde stand mot vær og vind, er det lurt å ha gode rutiner for å sjekke at alt fungerer på utsiden av huset. Når du gjør huset og hagen klar for en ny sesong, anbefaler vi at du ser om taktekkingen er tett og at grunnmuren ikke har fått sprekker. Du bør også sjekke kledningen, vindskiene og vannbordene, og fjerne løv fra takrennene. Dette vil gjøre at tak og takrenner holder seg bedre, og at du raskere oppdager eventuelle lekkasjer.

gjor-boligen-godt-rustet-2-1.jpg
Så lenge du er nøye med å vedlikeholde kledningen jevnlig, må den skiftes ytterst sjelden. Men dersom du ser at enkelte bord har begynt å råtne, er det på tide å ta grep. Foto: Torbjørn Tandberg

 

Tenk igjennom hvor vannet blir av

Vannet renner alltid letteste vei. Derfor må du sørge for at vannet ikke renner et sted det kan gjøre skade. Når du utbedrer uteområdene, er det viktig å ha nok flater på tomten som kan absorbere vann, slik som gress, blomsterbed og områder med grus. Unngå å tette for mange flater med asfalt, betong eller andre materialer hvor vannet ikke absorberes.

gjor-boligen-godt-rustet-1.jpg
Når du planlegger hagen, pass på at du har nok overflater som absorberer vann, for eksempel blomsterbed og gress. Foto: DiBK