barneføtter på tregulv

Slik stenger du kulden ute

Er det huskaldt hos deg og trekker det kaldt fra vinduene? Her er noen smarte tips til hva du bør gjøre hvis du sliter med å holde varmen.
Sist endret 03.01.2024

Noen av tipsene er gratis, andre krever at du gjør noen enkle innkjøp. Felles for de alle er at du både kan spare strøm og holde varmen i vinterkulden. Her er noen smarte grep du kan ta for å stenge kulden ute, og få det lunere inne.

Bytt tetningslistene

Hvis det trekker rundt vinduer og dører og det er lenge siden sist du skiftet tetningslistene, så er dette stedet du bør starte. Hvis du ikke har tetningslister, er det på tide å montere det. Tetningslister finnes i flere størrelser og er laget av ulikt materiale. Sjekk hvor store sprekkene er før du kjøper tetningslisten og spør om hjelp i butikken, slik at du får den tetningslisten som passer best hos deg.

Etterisoler rundt vinduene

Dersom det fortsatt trekker fra vinduet, kan det være at du har for lite isolasjon rundt vindusrammen. Løsne listene rundt vinduet og dytt inn strimler med isolasjon slik at det blir tett. Unngå å stappe for hardt. Du bør også sette på tape eller vindsperre utenpå isolasjonen, før du setter på plass vinduslistene igjen.  

Bruk tøfler og tekstiler

Kald luft legger seg langs gulvet, og kalde gulv gjør at vi lettere fryser. Bruk derfor tøfler eller ullsokker innendørs, hvis du sliter med å holde varmen. Et annet alternativ er å investere i et gulvteppe under sofaen, eller der du oppholder deg mest, som luner mot det kalde gulvet.

Mange av oss har ikke gardiner, men vinterstid er gardiner et smart grep. Gardiner forhindrer den kalde lufta ved vinduet å trekke lenger inn i rommet. La gjerne gardinene være ekstra lange, så vil de også isolere for trekken som kommer langs gulvet.

Langsiktige investeringer

Hus som er 40 år gamle eller mer, er ofte mindre energieffektive og trenger mer vedlikehold enn hus som er bygget de siste 20 årene. På sikt vil mange boligeiere måtte gjøre større investeringer for å tilpasse hus og tomt til både vinterkulde og ekstremvær.