Familie med to barn på vei mot inngangsdøra i tomannsbolig
Foto: Hilde Roaldsnes

Med enkle grep kan du gjøre boligen mer funksjonell

En bolig som er utformet funksjonelt, kan enkelt tilpasses behovene til både unge og gamle. Når du skal pusse opp, bør du derfor tenke nøye gjennom hvilke behov du har i dag og hvilke behov som kan melde seg i årene fremover. Hvis du klarer å ivareta flere behov, vil du heve brukskvaliteten på boligen din. I tillegg kan du spare både miljøet og lommeboken for stadige ombygginger og endringer.
Sist endret 10.01.2023

Trinnfritt, lyst og funksjonelt

Selv med friske bein og godt syn kan høye dørterskler, smale dører og mørke rom være til irritasjon. Hvem har vel ikke slått tåa skikkelig i dørterskelen?

Når du pusser opp og moderniserer boligen din, er det lurt å unngå terskler og trinn. Brede dører kan også være en fordel. Skulle livssituasjonen din endre seg, kan smale passasjer og trappetrinn bli store hindre og gjøre det vanskelig å bo i hjemmet dersom du for eksempel får behov for å bruke hjelpemidler. En moderne bolig med høy bruksverdi har derfor brede dører uten terskler.

terskelfritt.jpg
Når du pusser opp og moderniserer boligen din, er det lurt å unngå terskler og trinn. Brede dører kan også være smart. Foto: Torbjørn Tandberg

Synet blir svekket gjennom livet og behovet for god belysning øker med alderen. God belysning kan du oppnå ved elektrisk belysning og naturlig lys gjennom brede dører og vindusflater. God belysning bidrar også til å gi boligen et moderne preg.

 

Smart atkomst og inngang

Dersom du skal gjøre utbedringer på uteområdet eller i inngangspartiet til boligen din, er det lurt å tenke funksjonalitet. Lager du trinnfri atkomst til boligen, gjør inngangspartiet sklisikkert og setter inn en bred ytterdør, vil atkomsten til boligen være tilpasset et langt og komfortabelt liv hjemme. Ikke bare vil det være enklere å komme inn med bagasje og handleposer, det vil også gjøre det enklere å få inn en barnevogn eller komme seg inn med rullestol.

 

Funksjonelt for folk flest

Tilgjengelighet handler om å finne løsninger som gjør boligen mer funksjonell og øker bruksverdien. Når du skal pusse opp et rom, bør du alltid vurdere funksjonaliteten til rommet i dag og i framtiden. Hvis du har mulighet, kan det være en god idé å sørge for romslig plass i dusjen og ved toalettet. Med småbarn i huset vil du trenge plassen til stellebord eller påkledning. Når du blir eldre, eller hvis du skader deg, har du plass til å sette inn en stol å sitte på. Det samme gjelder for entreen – bygg den stor nok til å romme småbarnsperioden med barnevogn og parkdresser, og pensjonisttiden hvor du trenger å sette deg ned for å knyte skolissene. Gjør denne øvelsen for hvert rom, så vil du få en mer funksjonell og bruksvennlig bolig.