par flytter byggematerialer i hage
Foto: Carl Martin Nordby

Tenk langsiktig når du pusser opp

Ofte pusser vi opp fordi det er fornuftig, andre ganger fordi vi vil ha en spennende forandring. Å heve byggkvaliteten handler om gode og smarte valg som gjør boligen bedre å bo i. Du bør tenke langsiktig når du pusser opp.
Sist endret 11.10.2022

Hvorfor vil du pusse opp?

Først bør du tenke gjennom hvorfor du vil pusse opp. Er det av estetiske grunner eller er det for å løse et problem, som trekk fra vinduene eller dårlig lydisolering?

Dersom det er av estetiske grunner, kan det være lurt å vurdere hvordan du får best mulig resultat uten å gjøre omfattende oppussing. Dersom du vil endre det estetiske, kan det kanskje være nok med et malingsstrøk. Skal du pusse opp kjøkkenet, vurder om du kan male skapdørene eller bytte skapfronter istedenfor å montere et nytt kjøkken. Billigere blir det også.

 

Tenk langsiktig og gjør flere ting samtidig!

Hvis du skal oppgradere boligen din kan du gjøre flere grep på en gang. Skal du først gjøre endringer i vegger, gulv eller tak er det en god investering å tette luftlekkasjer eller etterisolere samtidig. Da kan du oppnå bedre inneklima og spare energi til oppvarming.

Ved å se boligen i et lengre perspektiv, slipper du kanskje å pusse opp i flere runder. Hva skal til for at du kan bo der med små barn som trenger stellebord og barnevogn? Hva vil du ha behov for når du blir eldre - plass til en stol på badet og sitteplass i entreen når du skal ta på sko? Gjennom god planlegging kan du gjøre smarte grep med en gang, slik at boligen blir tilpasset ulike livsfaser. Hvis du har mulighet, bør du velge litt bredere dører og ta vekk terskler og unødige trinn. En ekstra kvadratmeter eller to på badet og i entreen kan være en god investering som hever bokvaliteten og gir deg muligheten til et langt og godt liv hjemme.

 

Lenge til neste gang?

Det er en god idé å vurdere hva du kan gjøre nå, så det blir lenge til neste gang du trenger å pusse opp. Bruk holdbare materialer av god kvalitet som er egnet for behovet, været og klimaet der du bor. Unngå trendy valg som ikke står seg til neste sesong.

Skal du pusse opp selv, kan det være lurt å snakke med fagfolk om materialvalg. Det er viktig å velge materialer som passer til ditt behov og at de ikke inneholder helse- og miljøfarlige stoffer. De aller fleste byggeprodukter og -materialer har CE-merke og dokumentasjon. Ta vare på denne dokumentasjonen. Da vet du senere hva slags produkter og materialer du har brukt under oppussingen.

 

Spør etter grønt energilån i banken

Enkelte banker, blant annet Sparebank1 tilbyr grønt energilån til kunder som har en eldre bolig de skal pusse opp. Banken krever at boligen må renoveres, utbedres og forbedres slik at den blir 30 prosent mer energieffektiv. Spør i banken din om den tilbyr grønt energilån til eksisterende boliger.