liten gutt pusser tenner i dusjen
Foto: Mostphotos

Tips når du skal pusse opp badet

Bad er ofte et av de dyreste oppussingsprosjektene. Det er også her det koster mest hvis jobben ikke er gjort skikkelig. Ved å følge noen enkle råd kan du sikre deg mot lekkasjer og fuktskader, og samtidig gjøre rommene mer funksjonelle.
Sist endret 10.01.2023

Bruk fagfolk når du pusser opp badet

Det er alltid en god idé å bruke fagfolk for å sikre at jobben blir gjort skikkelig og i henhold til regelverket. Husk å sjekke at håndverkerne du bruker har de nødvendige godkjenningene. Skal du pusse opp badet, bør du bruke en godkjent våtromsbedrift. Godkjente våtromsbedrifter skal ha sertifiserte fagarbeidere, følge Byggebransjens våtromsnorm og holde seg faglig oppdatert.

 

Gjør kloke valg

Hvis du velger å pusse opp badet selv, er det viktig å samle kunnskapen du trenger, og rådføre deg med fagfolk både før du setter i gang og underveis. Du bør undersøke med en rørlegger om vann- og avløpsrør bør fornyes. Skal du bytte rør og legge de skjult i vegg, tak eller gulv, er det viktig å legge dem «rør-i-rør». Blir det lekkasje på det innerste røret, slipper du lekkasje i rommet. Unngå å plassere vannrør inne i kalde vegger. Der er de mer utsatt for fukt og frostskader.

tips-badet-1.jpg
Husk at det skal være vanntett sjikt (membran) også bak vasken og den innebygde toalettsisternen, ikke bare i dusjsonen og på gulvet. Foto: Torbjørn Tandberg

Fukt er en stor utfordring på badet. Vær nøye med vanntett sjikt på hele gulvet og på veggene i bade- og dusjsonen, og sørg for at vannet alltid renner til sluk. God ventilasjon på badet reduserer faren for fuktskader og gir mer behagelig inneklima. Husk at hvis du pusser opp badet selv, vil du ikke ha noen garanti på arbeidet som er gjort, i motsetning til når du bruker en godkjent våtromsbedrift.

 

Bedre tilgjengelighet og økt komfort

Et romslig og tilgjengelig bad er en god investering. Dersom du skal renovere badet, og arealet i boligen tillater det, bør du sette av litt ekstra plass rundt toalettet og dusjen. Det vil gjøre badet mer bruksvennlig både når du har småbarn som skal stelles og hjelpes, når du skal rengjøre badet og når du selv blir eldre og trenger en hvilestol eller assistanse på badet.

Forsøk å unngå trinn, snublekanter og glatte gulv. Vær oppmerksom når du velger materialer til gulv. Velg fliser eller gulvbelegg som er laget for bruk i våtrom – disse blir ikke så glatte selv om det er vått på gulvet.

Hvis du gjør endringer i veggene på badet, bør du benytte anledningen til å sette inn ekstra forsterkninger samtidig. Da vil veggene være klare til å ettermontere innredning og annet utstyr, eller støttehåndtak om du skulle trenge det.

Dusj- og blandebatterier som kan betjenes med én hånd, er enkle å bruke for alle. Det er smart å velge et blandebatteri med termostat eller skoldesperre. Dette sikrer mot å brenne seg på varmt vann.

Hvis du ønsker å endre planløsningen i boligen din, bør du plassere kjøkken, bad og soverom i samme etasje som inngangsdøren dersom det er mulig. Dette er en smart måte å organisere rommene på, og gjør det lettere å bo lenge hjemme.