oversvømt trappeoppgang
Foto: Mostphotos

Unngå fukt i kjelleren

Vann kan gi store skader på boligen din. I årene som kommer forventer vi mer nedbør og styrtregn. Vannet vil alltid renne letteste vei. Med god drenering sørger du for at vannet ikke kommer inn i kjelleren din.
Sist endret 10.01.2023

Planlegg tomten

Dersom tomten din er godt planlagt, klarer den å ta unna mye regn. Hvor mye vann som samler seg, kommer an på hvordan tomten ligger i terrenget og hvor mange tette flater den har. En tomt som ligger lavt i terrenget vil samle mer vann enn en som ligger høyt. Ved å unngå harde og tette flater, slik som stein og asfalt, kan du påvirke hvor mye vann tomten tåler. En tomt som består av plen, grus, blomsterbed eller andre porøse overflater klarer å ta unna mer regn og smeltevann.

Husk at vannet alltid vil samle seg på de laveste punktene. Finn derfor ut hvor vannet renner på tomten og sørg for at disse områdene kan ta imot og absorbere vannet. Pass på at vannet ledes unna boligen din, og prøv å hindre at vannet ledes til naboens tomt. Ved å unngå asfalt, betong eller andre tette materialer gir du vannet mulighet for å trekke ned i bakken, i stedet for å skade din eller naboens bolig.

 

Dreneringen varer ikke evig og må oppgraderes

Avhengig av forholdene rundt huset og kvaliteten på selve dreneringen, så vil en ordentlig utført drenering ha en forventet levetid på opp mot 60 år.

De drenerende massene rundt huset blir vanligvis tette etter en tid. Hvis kjelleren er fuktig eller du kjenner at det lukter «kjeller», kan det være et tegn på at noe bør gjøres. Noen ganger er det nok å stake eller spyle drensrøret, mens andre ganger må du gå grundigere til verks og grave ny drenering.

Du kan selv ta en stikkprøve ved å grave med en spade i dreneringen. Hvis du finner mye jord og leire, kan det tyde på at dreneringen er tettet igjen og ikke lenger fungerer optimalt. Det kan være vanskelig å avgjøre på egen hånd om du bør grave ny drenering. Derfor anbefaler vi at du tar kontakt med fagfolk som kan gjøre en vurdering.

 

Lage oppholdsrom i kjelleren?

Planlegger du å endre bruken av kjelleren og gjøre noen av rommene til oppholdsrom, er det smart at dreneringen sjekkes. Hvis du må grave ny drenering, anbefaler vi at du samtidig etterisolerer kjellerveggen utvendig. Det øker komforten i kjelleretasjen og koster minimalt når du likevel er i gang med drenering. Vær oppmerksom på at du må søke kommunen om bruksendring hvis du endrer en kjeller – eller en del av kjelleren – til å bli et oppholdsrom.

drenering-1.jpg
Når du lager ny drenering, bør du samtidig etterisolere kjellerveggen utvendig. Dette er spesielt viktig dersom du skal bygge oppholdsrom i kjelleren. Foto: Torbjørn Tandberg