Håndverker kapper materialer
Skal du pusse opp i år? Da bør du benytte vinteren til å planlegge arbeidene, finne kompetente fagfolk og søke om tillatelse, dersom det er nødvendig. Foto Carl Martin Nordby

Slik planlegger du oppussingen

Skal du pusse opp huset i 2022? Da bør du starte planleggingen nå, slik at du kan pusse opp smartere og øke verdien på boligen din.
Sist endret 10.01.2023

Med klimaendringene vil været bli både våtere og villere. Mange boliger som er 40 år eller eldre har ikke den tekniske standarden som skal til for å tåle dette. Har du hus fra 70- eller 80-tallet er det på tide å planlegge for viktige oppgraderinger.

 

Legg en plan

Boligen vår er det mest verdifulle vi eier. Nordmenn elsker å pusse opp, og i koronaåret 2020 pusset vi opp og bygget tilbygg for svimlende 88 milliarder kroner. Vi er mest ivrige på å male innvendig, men for boliger som er 40 år eller eldre er ikke dette lenger nok.

Før du setter i gang med en større oppussing anbefaler vi at du legger en god plan for arbeidet. Planen må gjerne være langsiktig, over flere år. De færreste har økonomi til å pusse opp hele huset med en gang, og du bør derfor starte med det viktigste først.

 

Gjør det viktigste først

Det er smart å bruke vinteren på å legge en god plan for arbeidet. Da kan du være klar til å starte oppussingen på forsommeren.

Skaff deg oversikt over hva som haster mest å fikse. Snakk med fagfolk fra starten av, slik at du får gode råd og klarer å gjøre de rette prioriteringene. Sett opp et budsjett og legg inn en god buffer for å klare eventuelle økninger i materialkostnadene.

Ved å se boligen i et lengre perspektiv, slipper du kanskje å pusse opp i flere runder. Bruk holdbare materialer av god kvalitet som er egnet for været og klimaet der du bor.

Det er mindre miljøbelastende å pusse opp skikkelig med en gang, enn om du stadig renoverer og bygger om. Smart oppussing er dyrere enn om du kun tar overflatene, men det vil lønne seg i lengden. Sørg for at huset får en tett regnfrakk før du starter med de mer kosmetiske grepene. Gjør du motsatt kan det hende du må gjøre jobben om igjen om få år.

 

Spar strøm ved å etterisolere

Hus som er mer enn 40 år gamle, er mindre energieffektive og trenger mer vedlikehold  enn de som er bygget de siste tjue årene. Varme lekker gjennom gamle vinduer, vegger og tak. Men det er noen umiddelbare grep du kan gjøre.

gammel-isolasjon-1240x827-foto-torbjorn-tandberg.jpg
Dersom du skal skifte panel på huset bør du samtidig etterisolere. Erstatt den gamle isolasjonen med ny isolasjon og legg gjerne på et ekstra lag når du først har åpnet veggen. Foto: Torbjørn Tandberg

Er det veldig huskaldt hos deg så bør du bytte de gamle tetningslistene rundt vinduer og dører. Dersom det fortsatt trekker kan du fjerne vinduslistene og dytte inn ekstra isolasjon rundt vindusrammen. Ved å leie et varmekamera kan du undersøke hvor i huset du har varmelekkasjene. Er det lekkasjer kun enkelte steder, kan du tette eller etterisoler der. Har veggene generelt lite isolasjon bør du etterisolere hele huset.

Du kan etterisolere ved å legge ny isolasjon utvendig samtidig med at du skifter ytterkledning, eller du kan blåse isolasjon inn i veggen gjennom å bore hull. Det siste må gjøres av profesjonelle. Det går også an å isolere på innsiden.

 

Sjekk om du må søke byggetillatelse

Dersom det kun er vedlikeholdsarbeid og kosmetisk oppussing du skal utføre, trenger du ikke søke kommunen i forkant. Så lenge du ikke endrer utseende på huset ditt, kan du skifte utvendig kledning, taktekking og vinduer uten å søke. Du kan også sette opp mindre tilbygg på eiendommen din, uten å søke om tillatelse.

For de fleste av oss er ikke oppussingen søknadspliktig. Bor du derimot i et gammelt hus eller i et vernet område, må du sjekke med kommunen om arbeidet du skal utføre er søknadspliktig. Til dette kan du finne nyttig informasjon og veiledning på nettsidene til direktoratet eller snakke med kommunen.

 

Bruk fagfolk

Å pusse opp er ressurskrevende. Det kan være dyrt, ta lang tid og er ofte forbundet med en betydelig miljøbelastning. Som boligeiere må vi bli mer bevisst skjulte skader og svakheter.

handverker-fuger-vindu-1240x827-foto-torbjorn-tandberg.jpg
Skal du i gang med mer omfattende oppussing anbefaler vi at du engasjerer fagfolk. Foto: Torbjørn Tandberg

Når vi kjøper ny bolig, ønsker vi gjerne å bytte kjøkken, bygge nytt bad, male og legge nytt gulv. Det som derimot er vanskeligere å vurdere, er oppussingsbehovet på det vi ikke ser med det blotte øyet. Skal du gjøre større endringer er det smart å kontakte fagfolk. De kan hjelpe deg med prioriteringer og kan se både gode kvaliteter, svakheter og skader du selv ikke har oppdaget. 

Les våre råd om hvordan du finner den rette håndverkeren

Fra 1. januar 2022 kom det nye regler for kjøp og salg av brukt bolig. Med disse endringene i avhendingsloven blir det enda viktigere å dokumentere at oppussing er foretatt av fagfolk. Husk derfor å be om dokumentasjon av arbeidet når du pusser opp, og legg inn dokumentasjonen i Boligmappa eller andre lignende digitale løsninger.

 

Spør etter grønt energilån i banken

Enkelte banker, blant annet Sparebank1 tilbyr grønt energilån til kunder som har en eldre bolig de skal pusse opp. Banken krever at boligen må renoveres, utbedres og forbedres slik at den blir 30 prosent mer energieffektiv. Spør i banken din om den tilbyr grønt energilån til eksisterende boliger.