familie baker på kjøkkenet
Foto: Carl Martin Nordby

Tips når du skal pusse opp kjøkkenet

I Norge er vi «verdensmestre» i å skifte kjøkken. Går du med tanker om å pusse opp kjøkkenet, er det mange penger å spare på å gjenbruke noe. Kanskje er det nok å bytte fronter og benkeplate i stedet for hele innredningen?
Sist endret 10.01.2023

Unngå vannskader på kjøkkenet

Mange av husholdningsproduktene vi har på kjøkkenet, som for eksempel oppvaskmaskin, dampovn, isbitmaskin og kaffemaskin, krever tilkobling til vann og avløp. Disse produktene øker risikoen for at det oppstår vannskader på kjøkkenet.

tips-kjokken-1.jpg
Kjøleskap som kobles til vann kan gi vannlekkasje. Bruk rørlegger dersom kjøleskapet ditt krever tilkobling til vann og be om at det installeres automatisk lekkasjestopper. Foto: DiBK

Kjøkkenet er som regel ikke bygget som et våtrom med vanntett membran og sluk i gulvet. Vann på avveie kan forårsake store skader og dyre reparasjoner. For å sikre deg mot dette, bør du installere automatisk lekkasjestopper på maskiner som bruker vann. En automatisk lekkasjestopper er en fuktføler som stenger av vanntilførselen til maskinen hvis den registrerer fuktighet.

 

Skal du bruke fagfolk?

Det er alltid en god idé å spørre fagfolk til råds for å få et godt teknisk og funksjonelt sluttresultat. En god håndverker kan gi deg tips før du bestemmer endelige tekniske løsninger. Dagens kjøkken har mye utstyr som skal fungere sammen; vann og avløp, lys og elektronikk, ventilasjon og energibruk. Får du hjelp til montering av kjøkken eller kjøkkenutstyr, bør du undersøke om montørene har den nødvendige kompetansen for jobben.

 

Gjør jobben ordentlig

Skal du gjøre noe av jobben selv, er det viktig at du samler kunnskapen du trenger og rådfører deg med fagfolk underveis. Før du setter i gang, bør du undersøke med en rørlegger om vann- og avløpsrør bør fornyes. Ønsker du å flytte vann og avløp eller koble nytt utstyr til det eksisterende rørsystemet, er det ikke sikkert at du har lov til å gjøre det selv.

 

Bedre tilgjengelighet og økt komfort

Ved å snakke med en interiørarkitekt hos kjøkkenleverandøren, kan du få hjelp til å finne en smart og funksjonell organisering av kjøkkenet. Kjøleskap, vask og komfyr bør være i en fornuftig rekkefølge når du skal lage mat – ikke for tett, men heller ikke for langt unna hverandre. Den såkalte arbeidstrekanten kan være en god modell å ta utgangspunkt i når du planlegger kjøkkenet. Det bør være god plass foran skuffer og uttrekkbare skap slik at de er enkle å benytte. Benkeplaten bør gi en praktisk og romslig arbeidsplass. Over komfyren bør du ha avtrekksvifte med en kapasitet som tar hensyn til både energibruken og inneklimaet. Til oppvaskkummen bør du velge et blandebatteri som kan betjenes med én hånd slik at det er enkelt å bruke for alle. Blandebatteriet bør ha termostat eller skoldesperre som hindrer at du brenner deg på varmt vann.

Det beste er om kjøkkenet kan plasseres i samme etasje som bad, oppholdsrom, soverom og inngang. Da har du alt du trenger på ett plan.

 

Glatte gulv

Kjøkkengulvet er ofte utsatt for større slitasje og mer vannsøl enn andre gulv i huset. Dersom du skal skifte gulvbelegg, bør du velge et gulv som ikke er for glatt og ikke så lett skades av fukt og hyppig rengjøring. Unngå også kanter, trinn og løse tepper som du kan snuble i.